Sociálně demokratické ženy z Prahy 4 přivítaly podporu vlády pracujících rodin s dětmi

Rodinná politika je prioritou z hlediska řešení problému stárnutí naší populace. Vláda pod vedením Sociální demokracie opakovaně zvýšila daňové slevy, které zvyšují čistý měsíční příjem zaměstnance.

V roce 2017 byly zvýšeny daňové slevy na druhé a třetí vyživované dítě o 200 Kč, resp. 300 Kč. Celkově sleva na druhé dítě dosahuje 19 404 Kč/ rok a na třetího a dalšího potomka na 24 204 Kč/rok. Od roku 2018 vláda prosadila zvýšení dětských přídavků pro pracující rodiny o 300 Kč, zvýší se i daňová sleva na první dítě. Postupně zvyšuje i výdaje na vzdělání, a to z 85,2 miliard v roce 2013 na 103,6 miliard v tomto roce. Současně dochází k pomoci obcím a městům zvyšovat kapacitu mateřských a základních škol a zlepšovat postavení učitelů i nepedagogických pracovníků.

Ženy z Prahy 4 si uvědomují, že narození dítěte představuje velkou změnu pro každou rodinu, a proto podporují jeden z cílů ČSSD, a to zavedení všeobecného porodného, a porodné na dítě, které by mělo být 15 000 Kč. Celková finanční i nefinanční podpora rodin s dětmi by měla být taková, aby pořízení dětí nevedlo k výraznému poklesu životní úrovně rodiny.

Podporujeme rozšíření dětských přídavků na rodiny s průměrným příjmem do 3,5 násobku životního minima. Pracující rodiče by měli mít navíc nárok na dětské přídavky o 300 Kč vyšší.

Podporujeme navýšení rodičovského příspěveku na 300 tisíc Kč a zavedení novomanželské půjčky až do výše 300 000 Kč. Budeme pokračovat v podpoře vzdělávání, aby veřejné základní školství bylo pro rodiče a děti bezplatné, včetně volnočasových aktivit.

Podporujeme, aby školy byly bezpečným místem, kde mohou děti aktivně trávit čas.

Libuše Pešlová
předsedkyně Klubu SDŽ Praha 4