Prohlášení Sociálně demokratických žen na Celostátní konferenci 2. března 2013

Náš hlas musí být slyšen

Ještě nikdy se tolik lidí v České republice nebálo budoucnosti jak nyní. Obyčejný život většiny lidí se naprosto míjí se statistikami. Statistická průměrná mzda 26. 464 Kč nejde dohromady s minimální mzdou 8. 000 Kč, životním minimem 3. 240 Kč a existenčním minimem 2. 200 Kč. Současně pod záminkou snižování veřejných dluhů tato vláda snižuje množství finančních prostředků těm nejchudším a to převážně rodinám s dětmi, samoživitelkám a seniorům, zvedá daně základních životních potřeb, jako jsou potraviny, bydlení, veřejná doprava, knihy, léky atd. Dramaticky dochází ke zvyšování sociální a ekonomické nerovnosti v české společnosti. Zhoršující se ekonomická situace spojená s rekordním nárůstem nezaměstnanosti dostává stále více našich spoluobčanů do dluhů, řetězově roste počet exekucí. Český systém exekucí je v Evropě naprosto nevídaný. Nespravedlivě nastavený systém při provádění exekucí musí skončit. Jsou okrádáni a poškozováni i nevinní lidé. Primárním cílem není uspokojení věřitelů, ale „namastit si kapsu“. Výsledkem stokorunových dluhů nemůže být existenční zničení povinných a milionový byznys pro advokáty, exekutory a lidi kolem.

Ještě nikdy v České republice tolik lidí nesouhlasilo s vládou jako nyní. Téměř cokoli vláda navrhuje, zhoršuje život většiny obyvatel. Vládu ani ve snu nenapadlo si navrhnout snížení svých požitků tak, jak to ordinuje spoluobčanům. Úředníci v okruhu vyvolených berou fantastické odměny bez naprostého uzardění. Daně už nejsou zdánlivě ani rovné a už vůbec ne spravedlivé. Každého napadne, že dnešní podobou restitucí s nemravně vysokými finančnímu náhradami si pravicová vláda kupuje u církví největší odpustek v našich dějinách. Jestli církve přijmou takovou podobu restitucí, popřou tak samu podstavu svého bytí ve společnosti. Pokud někdy vysloví slova soucit, chudoba, láska a přitom přijmou tyto peníze, tak jim nikdo neuvěří, že jim nejde jenom o majetky. Církve se snaží, aby na ně bylo pohlíženo zvláštně, ale fakticky se chtějí dostat mezi podnikatele bez přívlastků.

Sociálně demokratické ženy protestují proti politice české vlády a obrací se na média, aby pomohla ženám nastolovat veřejné diskuze k těmto tématům.

Celostátní konference SDŽ dne 2. března 2013