Pietní akt u hrobu CH. G. Masarykové - uctění památky 95. výročí úmrtí

V sobotu 12. 5. 2018 se zúčastnily představitelky SDŽ Praha M. Vaicová, L. Pešlová, K. Krajíčková a J. Slavíková uctění památky 95. výročí úmrtí statečné ženy CH. G. Masarykové v Lánech a položily květiny k její náhrobní desce.

Po pietní akci následovala prohlídka nedalekého Muzeum T. G. Masaryka, které bylo slavnostně otevřeno v březnu 2003. Muzeum je několikapodlažní a plně bezbariérové, je zde příjemná kavárna, velká knihovna, badatelna a výstavní sál určený pro různé krátkodobé výstavy. V muzeu se nalézá velké množství velmi zajímavých nejrůznějších exponátů, které zaujmou všechny návštěvníky a netýkají se pouze života T. G. Masaryka a jeho rodiny, ale i doby, ve které žili. Muzeum spravuje také i nedalekou Pamětní síň A. G. Masarykové a Českého červeného kříže a připomíná zde její život a práci zejména při zakládání ošetřovatelské a sociální školy, ale také i založení a vedení Českého červeného kříže. V závěru prohlídky muzea měly účastnice možnost zhlédnout velmi zajímavý a emocionální film ze života T. G. Masaryka v Lánech a zejména v posledních letech jeho života.

Tato pietní a kulturní akce se velmi vydařila také i díky příjemnému jarnímu počasí a všem zájemcům ji lze vřele doporučit.

V Praze dne 12. 5. 2018
Mgr. Jiřina Slavíková