Jak je to vlastně s Opencard

V prvé řadě je Opencard jako průkazka v Pražské integrované dopravě (PID), kterou je možno si koupit na vybraných prodejních místech a v elektronickém obchodě Dopravního podniku hl. m. Prahy. Držitelé karty Opencard mohou využívat celé řady slev, které jsou pro ně u vybraných organizací a partnerů připraveny. Vedle toho lze tuto kartu využít k bezhotovostní úhradě parkovacích poplatků u parkovacích automatů v zónách placeného státní na území městských částí Praha 1, 2, 3 a 7 za předpokladu nabití karty pomocí předplatních kupónů. Dobití karty však nesmí překročit částku 2 000,- Kč. Dále v Městské knihovně v Praze a v Národní technické knihovně jako stávající čtenářský průkaz.

Další slevou je zvýhodněné vstupné 50,- Kč do pražských věží (Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna, Prašná brána, Staroměstská mostecká věž, Staroměstská radnice a věž, věž chrámu sv. Mikuláše na Malé straně) a bludiště na Petříně. Na děti, invalidy, rodiny a další návštěvníky není rovněž zapomenuto. Předloží-li svou Opencard, dostanou slevu na vstupné ve výši 20% ceny. Slevu nabízí i ZOO Praha, Botanická zahrada Praha, Trojský zámek, Muzeum hl. m. Prahy i Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Na Opencard bude možné získat slevy i na zboží a služby u řady obchodních partnerů z různých oblastí, ať se to týká gastronomie, volnočasových aktivit, v kultuře i sportu, cestování, auto-moto nebo wellness, což bude postupně rozšiřováno (např. Žluté lázně či Výstaviště Holešovice).

Vedle výše jmenovaných slev lze od 1. července 2010 využít služby přerušení ročního kuponu Opencard, a to 2x ročně, nejvýše 2x po jednom měsíci, tj. celkem na dva měsíce (např. u dovolené nebo prázdninové měsíce, což by mělo vyhovovat žákům a studentům). Cestování dětí do 10 let bude v PID zdarma.

Nabízené využití nabídky Opencard je krásná věc, ale proč vymýšlet nové a nové věci, když bylo již všechno vymyšleno a ve skutečnosti se dávno využívá. Např. karty na úrovni naší Opencard jsou zavedeny v západním vyspělém světě (jako jsou v Londýně) a jsou využívány nejen pro místní dopravu osob, Metro, ale i v národní a říční dopravě, se stanovenými slevami jak pro děti od 5-10 let, tak 11-15letých, dále 16-19letých studentů i seniorů od 60 let, kteří mají dopravu zdarma jako děti do 5 let. Takového využití karet se odsvědčilo. Karty nejsou používány v komerční a kulturní oblasti jak tomu bude v Praze. Za tím účelem by mě velmi zajímalo, jak se bude postupovat při poskytnutých komerčních a obchodních slevách, jak a čím budou tyto slevy kompenzovány MHMP organizacím a partnerům, které by je měly na základě smlouvy poskytovat. Mám obavy, aby to neznamenalo opačný efekt s tím, že za poskytnutou slevu bude výhoda od MHMP případně nějaká dotace, což by se zase týkalo peněz daňových poplatníků. Zadarmo, totiž v současné době nic neexistuje!!!

Nesmíme však zapomenout na vývoj Opencard, kdy na počátku její realizace vznikly největší chyby projektu, ať to bylo nevýhodné uzavření smlouvy s klíčovým dodavatelem s nejasnou vlastnickou strukturou, firmou Haguess, která měla výlučné postavení v projektu a z toho vyplývající její předraženost karet, což bychom všichni museli zaplatit jako daňoví poplatníci. Kdyby se na problém Opencard neupozorňovalo, díky tlaku a pražské soc. dem. a SDŽ i vysoké medializaci, nikdy by nebyly podepsány dodatky k původním smlouvám, jimiž byla dosažena úspora více než 120 mil. Kč, která by se stala nepřiměřeným ziskem společnosti Haguess a případně zadavatelů. To znamená, že společnost Haguess, bez nároku na dodatečnou úhradu, bude vydávat pro hlavní město Praha dalších cca 260 tisíc karet až do výše 650 tisíc kusů. Rovněž se výrazně snížily náklady na každou jednotlivou Opencard, a to na částku cca 1 280,- Kč.

Z toho plyne, že činnost Magistrátu hl. m. Prahy bude muset být ještě pod větší kontrolou občanů než doposud, aby se již nikdy nevyskytly obdobné případy. Co myslíte, nemělo by se to využít před komunálními volbami?

V Praze dne 28. července 2010

Ing. Marie Vaicová